Αχλαδόκαμπος | Ο Ανεπίσημος Οδηγός

Αχλαδόκαμπος

Διάσημος για τις ελιές και το πανέμορφο ορεινό τοπίο του, ο Αχλαδόκαμπος είναι ενα ημιορεινό χωριό στον Δήμο Άργους-Μυκηνών του νομού Αργολίδας. Χτισμένος σε υψόμετρο 479 μέτρων, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού στις νότιες πλαγιές του όρους Αρτεμισίου. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 105,9 τ.χλμ και, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 497 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και φυσικά την ελαιοκαλλιέργεια.

Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία. Ο πρώτος σημαντικός οικισμός στην περιοχή χρονολογείται γύρω στο 720 π.Χ. και είναι γνωστός ως η αρχαία πόλη των Υσιών. Οι πεδιάδες γύρω από τον οικισμό έχουν υπάρξει αρχαία πεδία μαχών, οι οποίες ήταν κομβικές στους πολέμους που διεξήχθησαν μεταξύ Άργους και Σπάρτης. Αυτές οι μάχες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική και στρατιωτική ανάπτυξη του ελληνικού κόσμου.

Η πρώτη μάχη, σύμφωνα με τον Παυσανία, έγινε γύρω στο 669 π.Χ.. Εκεί ο κόσμος έγινε μάρτυρας για πρώτη φορά στη χρήση της φάλαγγας, ένας σχηματισμός που στηρίζονταν στις Αργιακές ασπίδες ονόματι «Όπλων» – εξ ου και η ονομασία «οπλίτες». Αυτή η στρατηγική οδήγησε σε μια καθοριστική νίκη για το Άργος. Οι ηττημένοι, όπως και άλλοι Έλληνες, αντέγραψαν γρήγορα τον σχηματισμό της φάλαγγας, φέρνοντας έτσι την επανάσταση στον πόλεμο.

Η δεύτερη μάχη έγινε γύρω στο 417 π.Χ., στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου. Σε αυτήν τη μάχη οι Σπαρτιάτες κατέστρεψαν την πόλη των Υσιών, σκότωσαν όλους τους αντρές της πόλης και σκλάβωσαν όλους τους υπόλοιπους. Αν και η περιοχή θα κατοικηθεί ξανά αργότερα, ο οικισμός δεν ξαναχτίστηκε ποτέ όπως πριν τον πόλεμο.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο, γύρω στο 1296 μ.Χ., χτίστηκε το κάστρο του Μουχλιού σε έναν από τους κοντινούς λόφους που συνορεύουν με τον νομό Αρκαδίας. Η τοποθεσία αυτή κατείχε υψηλής στρατηγικης σημασίας στην Πελοπόννησο. Το 1460, το κάστρο του Μουχλιού πολιορκήθηκε από τον Μωάμεθ Β'. Μετά από λίγες μέρες, η πολιορκία τερματίστηκε λόγω συμφωνίας των Οθωμανών με τον διοικητή του κάστρου Δημήτριο Ασάνη, στην οποία το κάστρο θα παραδινόταν με την προυπόθεση οι κάτοικοι να γλιτώσουν της σφαγής. Μετά την παράδοση, ο Μωάμεθ Β' δεν τήρησε την συμφωνία, πυρπόλησε την πόλη και το κάστρο, σκοτώνοντας ταυτόχρονα και τους περισσότερους απο τους κατοίκους.

Το χωριό, όπως είναι σήμερα, δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται πολύ κοντά ανάμεσα στις παλιές τοποθεσίες Μουχλί και Υσιές, και φτιάχτηκε ως συνένωση των γύρω μικρότερων οικισμών. Σε μεγάλο βαθμό λόγω της σημασίας της γεωγραφικής της θέσης, όπως και παλαιότερα, η περιοχή του Αχλαδόκαμπου συνέχισε να αποτελεί βασικό στρατηγικό σημείο που κυριαρχούσε στην ύπαιθρο της περιοχής.

Στην περίοδο της Ελληνικής επανάστασης ο Αχλαδόκαμπος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο γιατί χρησίμευσε ως στρατηγική βάση ανεφοδιασμού των Ελληνικών δυνάμεων. Κατά τον πρώτο χρόνο της ελληνικής εξέγερσης, διακόσιοι ένοπλοι άνδρες με επικεφαλής τον Στάικο Σταϊκόπουλο οχύρωσαν τον οικισμό, με σκοπό να αποτρέψουν την αποστολή Οθωμανικών ενισχύσεων από την Τριπολη στις Οθωμανικές δυνάμεις που πολιορκούνταν στο Ναύπλιο.

Τον Ιούλιο του 1822, έγινε στο χωριό συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων στρατιωτικών. Παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Η συνάντηση αυτή κατέληξε σε κινητοποίηση κατά του στρατού του Δράμαλη. Κατά την διάρκεια του αγώνα έγιναν και άλλα σημαντικά στρατιωτικά συμβούλια στο χωριό.

Τραγικά, το 1825, μετά απο νίκη του Ιμπραήμ σε μάχη, το χωριό πυρπολήθηκε και αυτό κατέστρεψε μεγάλο μέρος της περιοχής. Αργότερα, κατά την περίοδο 1832 - 1833, στο χωριό έδρευε δύναμη ιππικού υπό τον Δημήτριο Καλλέργη. Την περίοδο 1850-1940 αρκετοί κάτοικοι του Αχλαδόκαμπου στράφηκαν στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Καθώς το χωριό και η Ελλάδα υπέφεραν πολλούς κινδύνους, το 1890 σημειώθηκε ένα κύμα μετανάστευσης στην Αμερική, ιδιαίτερα προς το Σικάγο.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν εννέα κατοίκους του χωριού. Στις 17 Μαΐου 1944, έγινε η γνωστή μάχη στο χάνι του Αχλαδόκαμπου, μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των κατοχικών στρατευμάτων. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου πενήντα Γερμανών στρατιωτών, ενώ ο αντίκτυπος της μάχης ήταν τέτοιος, οπου μετά από τρεις ημέρες ο Γερμανός πτέραρχος Χέλμουτ Φέλμυ κήρυξε ολόκληρη την Πελοπόννησο ως εμπόλεμη ζώνη. Λίγες ημέρες αργότερα, οι κάτοικοι του Αχλαδόκαμπου, φοβούμενοι τα Γερμανικά αντίποινα και λόγω της αντίθεσής τους στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, ζήτησαν και έλαβαν οπλισμό από το Τάγμα Ασφαλείας στην Τρίπολη μαζί με τη δημιουργία τοπικής φρουράς, μια δύναμη περίπου 150 ανδρών. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1944 ο Αχλαδόκαμπος περικυκλώθηκε από δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπό τον Εμμανουήλ Βαζαίο, οι οποίοι ζήτησαν την παράδοση των ενόπλων. Η άρνηση της φρουράς οδήγησε σε σκληρή μάχη που έληξε με τους επαναστάτες να επικρατούν και τον θάνατο 53 ανδρών του χωριού.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του, η περιοχή γύρω από τον Αχλαδόκαμπο έχει δει πολλές τραγωδίες. Έχει καεί πολλές φορές σε στάχτη. Ωστόσο, στο πέρασμα χιλιετιών, ανέκαθεν ανοικοδομήθηκε. Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έχουν πεθάνει για να υπερασπιστούν, και επίσης ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έχουν ζήσει και αγαπήσει, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένειες. Κάθε εποχή φέρνει μια νέα αναγέννηση και ένα νέο κεφάλαιο στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει μια ομορφιά που μπορείς να την καταλάβεις μόνο εαν την δεις απο κοντά.



Αξιοθέατα

Δεδομένου της μακράς ιστορίας του χωριού, είναι φυσικό να υπάρχουν πολλά μέροι να δείς κατά την επίσκεψή σου...

Ακρόπολης των Υσιών

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Υσιών που δέσποζε στην περιοχή μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα π.Χ.

Χάρτης »

Κεφαλάρι

Ενα εξαιρετικό μέρος για πικνίκ ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, βρίσκεται κάτω από τεράστια φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, κοντά σε μια πηγή νερού και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Χάρτης »

Άγιος Δημήτριος

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο και το πολεμικό μνημείο των ατόμων που έπεσαν κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο.

Χάρτης »

Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός

Δίπλα στην ταβέρνα "Πάνος" βρίσκονται πολλά παλιά κτίρια. Υπάρχουν γραμμές τρένου, εργαλεία, βαγόνια και περισσότερες υπενθυμίσεις μιας άλλης εποχής. Οι φανς των τρένων θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτό το μέρος.

Χάρτης »

Προφήτης Ηλείας

Ένα μικρό ξωκλήσι χτισμένο ψηλά στα τοπικά βουνά στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακολουθώντας μια γραφική ορεινή διαδρομή. Η θέα από εκεί ψηλά κόβει την ανάσα, με πολύ καλή θέα του νομού Αργολίδας. Περιβάλλεται από 2 πάρκα με ανεμογεννήτριες που κάθονται ακόμα πιο ψηλά από το παρεκκλήσι για όσους επιθυμούν μια πιο πανοραμική θέα της περιοχής...

Χάρτης »

Σιδηροδρομική γέφυρα

Ακολουθώντας μια γραφική διαδρομή που περνά μέσα από τους ελαιώνες και τα χωράφια της περιοχής, θα φτάσετε στο διάσημο γεφύρι της περιοχής. Αυτή η γέφυρα βομβαρδίστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Ενώ η ίδια η γέφυρα είναι μια εξαιρετική τοποθεσία αποο μόνη της, όσοι είναι υπομονετικοί και πρόθυμοι μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς τα κάτω και να επισκεφτούν τουλάχιστον 4 ακόμη γέφυρες, μαζί με διάφορα άλλα, εγκαταλειμμένα πλέον, κτίρια τρένων, πολυβολεία και φυλάκια σε μια όμορφη διαδρομή.

Χάρτης »

Αγία Κυριακή

Ένα εκκλησάκι με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τους ντόπιους. Το κτίριο βρίσκεται εκεί για περισσότερους από δύο αιώνες και αποτελεί αξιόλογο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Αυτό γιατί χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, μετά από μακροχρόνιο αγώνα από τους ντόπιους, με στόχο την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των αυξανόμενων κατοίκων του χωριού.

View map »

Πινίκοβη

Βαθιά μέσα στην ερημιά της πεδιάδας του χωριού βρίσκεται η Πινίκοβη, η οποία πήρε το όνομά της από την πηγή νερού του Έλληνα Θεού Πανά. Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος αποκομμένο από την ανθρωπότητα. Σε ένα μονοπάτι γεμάτο με μικρές πηγές νερού και βαριά βλάστηση, μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη σηματοδοτημένη διαδρομή για να φτάσει στο σπήλαιο της Πινίκοβη. Λόγω του δύσκολου εδάφους και της διαδρομής, πρέπει να ενημερώσετε τους ντόπιους πριν προσπαθήσετε να φτάσετε σε αυτό το μέρος ή να έχετε έναν οδηγό για να σας βοηθήσει καθώς η πεζοπορία μπορεί να είναι απο μέτρια έως πολύ δύσκολη.

Αγία Παρασκευή

Ένα όμορφο παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα σε μια πηγή νερού βαθιά μέσα στην περιοχή. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για πικνίκ και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

View map »

Ιερά Μονή Ακάθιστου Ύμνου

Ένα απομονομένο μοναστήρι βαθιά στην περιοχή. Θησαυρός της Ιεράς Μονή είναι η Εικόνα της Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντον” ή “Παναγία του Ακάθιστου” (19ου αιώνος).

Χάρτης »

Κάστρο Μουχλί

Στα σύνορα του χωριού, και στην κορυφή του όρους Μούχλι, βρίσκεται το κατεστραμμένο πλέον κάστρο που δέσποζε στην περιοχή κατά τον 13ο και 15ο αιώνα μ.Χ. των βυζαντινών χρόνων. Το κάστρο ήταν τόσο σημαντικό που οι μελετητές το έθεσαν στην ίδια κατηγορία με αυτή του Μυστρά.

Χάρτης »

Αγία Τριάδα

Ένα όμορφο ξωκλήσι ψηλά στο βουνό, χτισμένο γύρω από μια σπηλιά που κάποτε χρησίμευε ως τόπος λατρείας των χριστιανών της εποχής. Η θέα απο εκεί πάνω είναι υπέροχη και είναι το τέλειο μέρος για πικνίκ ή κοινωνικές εκδηλώσεις.

Χάρτης »

Ίταμα

Στην οροσειρά του Κτενιά, σε υψόμετρο 1597 μέτρων, υπάρχει μια συστάδα από αιωνόβια δέντρα που είναι γνωστά ως Ίταμα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, πρόκειται για τα απομεινάρια ενός παλιού δάσους, αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη. Σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, η Άρτεμις λατρευόταν επίσης σε ναό που βρισκόταν βαθιά μέσα στο δάσος. Ο ίταμος ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, τις χθόνιες θεότητες της εκδίκησης που τιμώρησαν την ανθρώπινη ασέβεια με το δηλητήριο αυτού του δέντρου. Ο ίταμος θεωρείται ίσως το μακροβιότερο δέντρο στην Ευρώπη, καθώς η ηλικία του μπορεί να ξεπεράσει τα 2000 χρόνια. Η δυσκολία του εδάφους και του μονοπατιού για να φτάσει κανείς σε αυτό το μέρος υποδηλώνει ότι θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου τοπικού οδηγού

Το χωριό

Ενώ η περιοχή είναι γεμάτη με πολλά αξιοθέατα για επίσκεψη, κανείς δεν έχει δει τίποτα αν δεν έχει περπατήσει μέσα στο χωριό. Ο Αχλαδόκαμπος είναι ένα μεγάλο χωριό που απλώνεται κατακόρυφα και οριζόντια σε μια μεγάλη βουνοπλαγιά. Στολισμένο με παλιά, νέα και ανακαινισμένα κτίρια, είναι γεμάτο με πολλές γειτονιές, η καθεμία με τη δική της αίσθηση που κάνει την απλή εμπειρία του περπατήματος μέσα στο χωριό πολύ μοναδική.

Χάρτης »


Φαγητό

Στο χωριό υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ-μπαρ, το καθένα μοναδικό, που σερβίρουν φρέσκο ​​και αυθεντικό, κυρίως τοπικά καλλιεργημένο και μεγαλωμένο φαγητό. Κάθε μαγαζί έχει την δικιά του ιστορία να πεί και ο καθένας μπορεί να φάει σε ένα περιβάλλον με εξαιρετική φιλοξενία και μια αυθεντική και ποικίλη χωριάτικη κουζίνα.

Ταβέρνα Λόντος

Η πρώτη σας στάση όταν έρχεστε από την κατεύθυνση του Άργους θα είναι η ταβέρνα "Λόντος".

Ταβέρνα Λόντος Χάρτης »
Η καλή καρδιά - Πάνος

Η ταβέρνα "Η καλή καρδιά" βρίσκεται στον κάμπο του χωριού, κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η καλή καρδιά - Πάνος Χάρτης »
Γεωργάλας

Το καφε-μπαρ-παντοπωλείο "Γεωργαλάς" βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Γεωργαλάς Χάρτης »
Φλούτσης

Το καφε-μπαρ-παντοπωλείο «Φλούτσης» βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού.

Φλούτσης Χάρτης »
Το κεντρικόν - Ντρίζης

"Το κεντρικόν", βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Το κεντρικόν - Ντρίζης Χάρτης »

Διαμονή

Για τις ανάγκες της διαμονής σας υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας, "Ξενώνας Αχλαδοκάμπου". Είναι ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, που προσφέρει ζεστό περιβάλλον, δωρεάν Wi-Fi στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης, κοινόχρηστο χώρο με κουζίνα, τζάκι, σαλόνι με τηλεόραση και 5 κομψά δίκλινα δωμάτια. Με κλασικά παραδοσιακά νέα έπιπλα και ξύλινη οροφή και δάπεδο, τα δωμάτια περιλαμβάνουν LCD Τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi, ψυγείο και βραστήρα. Όλα διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο με ντους, προϊόντα περιποίησης και στεγνωτήρα μαλλιών. Ο ξενώνας είναι χτισμένος με σεβασμό στην λιτή αρχιτεκτονική του χωριού ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα διαμονής στο παραδοσιακό κέντρο του χωριού και σε άμεση πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα και ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής. Βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν σπιτικά ζυμαρικά και παραδοσιακά πιάτα. Δίπλα στον ξενώνα βρίσκεται η δημοτική πισίνα όπου μπορείτε να δροσιστείτε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και να χαλαρώσετε με τη μοναδική θέα στα βουνά και τους κάμπους της περιοχής. Ο ξενώνας προσφέρει φιλοξενία & διαμονή σε παραδοσιακό χώρο με σύγχρονες ανέσεις & παροχές επικοινωνίας και όμορφους εξωτερικούς χώρους με θέα το χωριό και τον κάμπο.

Διαμετακόμιση

Τα δίκτυα λεωφορείων του ΚΤΕΛ (ΚΤΕΛ) είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να μετακινηθείτε στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δεν ανήκουν σε μία εταιρεία. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ανήκουν σε περιφερειακό επίπεδο και είναι παρόμοια με τα αστικά λεωφορεία σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε περιοχή έχει το δικό της σύστημα λεωφορείων που λειτουργεί τοπικά και συνδέεται με άλλα συστήματα λεωφορείων. Για πολλούς, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι η προτιμώμενη μέθοδος μεταφοράς.

Υπάρχουν δύο εταιρείες λεωφορείων του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν τον Αχλαδόκαμπο:
-ΚΤΕΛ Αρκαδίας (εξυπηρέτηση από Τρίπολη)
-ΚΤΕΛ Αργολίδα (εξυπηρέτηση από Άργος)
Συνήθως τα λεωφορεία έρχονται μόνο μία φορά την ημέρα από κάθε περιοχή, και μερικές φορές περισσότερο το καλοκαίρι. Πρέπει να ελέγξετε τις σελίδες των ΚΤΕΛ για τις ώρες των δρομολογίων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ΚΤΕΛ Αρκαδίας και τα ΚΤΕΛ Αργολίδας έχουν και τα δύο υπηρεσία που πηγαίνει προς/από Αθήνα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δρομολόγια των λεωφορείων αλλάζουν, επομένως είναι πάντα καλό να ελέγξετε εκ των προτέρων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό είναι σημαντικό, το χωριό είναι μια στάση κατά μήκος της "Παλιάς Εθνικής οδού Τρίπολης-Άργους".
Όταν καλείτε το ΚΤΕΛ Αρκαδίας ή το ΚΤΕΛ Αργολίδας ή κάνετε επαλήθευση στους ιστότοπους, ο Αχλαδόκαμπος ενδέχεται να μην εμφανίζεται στη λίστα. Θα πρέπει να μάθετε αν το λεωφορείο πηγαίνει στην «Παλαιά Εθνική Οδού Τρίπολης-Άργους» και στη συνέχεια να ζητήσετε από τον οδηγό να σας αφήσει στο χωριό. Είναι καλό ακόμα να επαληθεύσετε επίσης και με τον οδηγό του λεωφορείου πριν επιβιβαστείτε στο λεωφορείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια δρομολόγια λεωφορείων μπαίνουν μέσα στο χωριό και κάποια άλλα σε αφήνουν έξω από το χωριό. Αν σας αφήσει έξω απο το χωριό, καλό είναι να έρθει κάποιος να σας παραλάβει, διαφορετικά προετοιμαστείτε για μια πεζοπορία 1 έως 2 μιλίων κατά μήκος ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Δυστυχώς, αν και ο Αχλαδόκαμπος ήταν ευρέως γνωστός για τα τρένα του, οι γραμμές του τρένου δεν λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί να δείτε γραμμές τρένων σε μέρη όπως το Google Maps, αλλά από όσο γνωρίζουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σχέδια για τρένα προς το χωριό. Μπορείτε πάντα να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών.

Όταν έρχεστε από μακριά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για Τρίπολη ή το ΚΤΕΛ Αργολίδας για Άργος.

Στο σταθμό των λεωφορείων, είναι εύκολο να επιβιβαστείτε σε ένα ταξί για το υπόλοιπο του ταξιδιού.
Το χωριό βρίσκεται εντός εμβέλειας ταξί, αλλά εξακολουθεί να είναι κάπως απομακρυσμένο.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει έναν τρόπο επιστροφής εάν δεν σκοπεύετε να μείνετε τη νύχτα.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι σχετικά εύκολη, ακόμη και χωρίς ελληνική άδεια οδήγησης. Οι περισσότεροι επισκέπτες εκτός Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν έγκυρη διεθνή άδεια οδήγησης. Αυτό είναι πιο απλό από όσο ακούγεται και γενικά κοστίζει λιγότερο από 50 Ευρώ. Για παράδειγμα, ΑΑΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο απόκτησης διεθνών αδειών.
Φροντίστε να εξοικειωθείτε με την ελληνική οδική σήμανση και τους κανόνες κυκλοφορίας. Και μια τελευταία συμβουλή για την ενοικίαση αυτοκινήτου, εάν πετάξετε σε κάποιο μέρος όπως η Αθήνα, ίσως να θέλετε να πάρετε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ (ΚΤΕΛ) για το Άργος, Τρίπολη ή Ναύπλιο και να ενοικιάσετε αυτοκίνήτο από μια από αυτές τις κοντινές πόλεις. Συχνά είναι φθηνότερο και πιο εύκολο.
Bootstrap Themes

Τοπικοί τεχνίτες και προϊόντα

Ένα εξαιρετικό δώρο για τη διασπορά, εδώ είναι ένας σύνδεσμος για το Achladokampos olive oil που διανέμεται στην Αμερική.

Εάν έχετε να αναφέρετε κάποιο άλλο προϊόν που σχετίζεται ειδικά με το χωριό, επικοινωνήστε μαζί μας! Θα υο παραθέσουμε εδώ δωρεάν.